Dunavecse rövid története

dunavecse

Közvetlenül a Duna bal partján terül el a 4 054 lakost számláló (2013-as adat) kisváros. Budapesttől 72 km-re, délre található az 51-es számú főút mellett. A település belterülete 300 hektár, a külterülete 6 400 hektár. Jól megközelíthető autóbusszal, a Budapest–Baja útvonalon, vonattal a Kunszentmiklós–Dunapataj szárnyvonalon (személyvonat közlekedés nincs) és vízen a Dunán (személyhajó közlekedés nincs, teherhajó- és csónakkikötő van). A település infrastruktúrája jól kiépített. A város teljes területén lehetőség van valamennyi közüzemi szolgáltatás igénybevételére (ivóvíz, villany, gáz, szennyvíz, telefon).

Az itt lakók életében a mai napig meghatározó jelentőségű a mezőgazdaság. A magángazdálkodók mellett egye mezőgazdasági részvénytársaság is működik. A hagyományos gabonatermelés mellett a jelentős szántóföldi kertészet is virágzik. Fő szántóföldi termények: búza, kukorica, napraforgó, céklarépa, petrezselyem, dinnye. Bár területileg – érthetően – kisebb méretben, de találhatók telepített gyümölcsösök is.

A 70-es években idetelepült ipari üzemek nagy része a rendszerváltás után stagnált, vagy teljesen megszűnt. 1995-től új tulajdonosokkal ezek az üzemek újraindultak, sőt, számuk nőtt. Nem egy közülük az elmúlt évben jelentős beruházást, bővítést hajtott végre, azonban a gazdasági világválság következtében, illetve más okok közrejátszásával némely vállalatnak be kellett zárnia.

• FÉMI Kft. – fűrész, fúrógépek, kazánok, vasszerkezetek gyártása volt a fő profil.
• PANA Kft. – fürdőszoba-szettek gyártására szakosodott üzem volt.
• COLORTEX Kft. – frottír-konfekciókat készítettek.

Jelenleg is üzemelő, nagyobb vállalatok:

 • Haslinger Acélszerkezetépítő Kft. – acélszerkezetek gyártása,
 • Dunavecse Kikötő Kft. – uszályok ki- és berakása,
 • Végh-Vár Kft. (korábban: Soltker Rt.) – zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozik,
 • Dunavecsei Mezőgazdasági Zrt. - gyümölcs-, és gabonatermesztés,
 • Dunavecse és Vidéke ÁFÉSZ Zrt. - kiskereskedelmi forgalmazás (élelmiszer, iparcikk)

A szokásos szolgáltatások mellett két pénzintézet is tevékenykedik a városban.
 

Önkormányzatunk igen kiterjedt intézményhálózatot működtet, ahol minden korosztályról igyekszünk gondoskodni. A 2013-as évtől a Bölcsőde egy teljesen új építésű épületbe költözik, megújult eszközkészlettel, és környezeti kialakítással. A Százszorszép Óvoda két tagintézménye szintén Önkormányzatunk intézményi struktúrájának részét képezi, ahol a Honvéd utcai óvoda pályázati forrás keretében teljesen megújul, kibővül. Korábban a Petőfi Sándor Általános Iskola is az önkormányzati létesítmények körébe tartozott, azonban a járásokkal kapcsolatos közigazgatási átalakítások során az intézményfenntartó központ irányítása alá került. Ezen kívül megtalálható még a településen egy református iskola, valamint egy megyei általános iskola is. A Művelődési Ház, valamint a Könyvtár, egy új intézményrésszel bővült ki. A Petrovics mészárszék is ezen szervezet része lett, a megújult nevük így Vikár Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Helytörténeti Kiállítás lett. A teljes körűen felújított, és kibővített szakrendelő, méltó környezetet biztosít 7 település betegeinek megfelelő, szakszerű ellátására. Dunavecse életében, a településen aktívan tevékenykedő doktor úr, sok embernek adta vissza egészségét, köszönhették neki gyógyulásukat, ezért ő előtte tisztelegve, a felújítások végeztével az intézmény neve dr. Kolozs Gergely Kistérségi Egészségügyi Centrum és Bölcsőde. Az orvosi ellátásba bekapcsolódva településünkön megtalálható még egy felnőtt és egy gyermek háziorvosi rendelő is. A városban felmerülő, a minden napi élet során jelentkező feladatokat szakszerűen látja el az Önkormányzati Településellátó Intézmény (ÖTI) kollektívája. Az Idősek Napközi Otthonát a Felső-Kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulás Kistérségi Egyesített Szociális Intézménye (FKDM TKT KESZI) üzemelteti.

tarsolylemez

A település történelme igen gazdag. Már az időszámítás előtti második évezredből rendelkezik értékes régészeti leletekkel, melyek a Magyar Nemzeti Múzeumban találhatók. Éltek itt trákok, szkíták, kelták, avarok. A honfoglalás idején magyarok telepedtek itt le – ennek szintén vannak tárgyi emlékei (az árpád-kori leletek szintén a Magyar Nemzeti Múzeumba tekinthetők meg). Írásos emlékeinkben először 1271-ben találkozhatunk Vecse nevével. A XIII. és XIX. század között a Vecsey, majd a Tetétleni, végül a Földvári család birtokába került a környék nagy része. A reformáció térhódításának eredményeként a település lakói többségben református vallásúak lettek. 1610-ben és 1635-ben itt tartották a református zsinatot. 1745-ben felépült a ma is álló református templom (műemlék), melynek tornyát Hild József építette 1832-ben. 1761-ben Dunavecse mezővárosi rangot kapott, melyet a XIX. század végén veszített el. 1892-ben járási székhely lett, ezt a rangját 1970-ig őrizte. Óriási áldozatot hozott Dunavecse lakossága az I. világháborúban, hisz 855 katonát adott, közel 200-an hősi halált haltak és több mint százan sebesülten, csonkán tértek haza a „csonka hazába”. Fogságba esett 150 fő, közülük sokan sosem tértek haza. A II. világháború szintén nagy veszteségeket okozott, bár koránt sem akkorát, mint az I. világháború. A Duna sok lehetőséget nyújtott a településnek (malom, kereskedelem, hajózás, halászás), de nagy veszélyt is jelentett a városban élőkre. 1941-ben jeges árvíz pusztított, az 1956-os árvizet sikerült megállítani. Ma a megerősített gátak biztos védelmet jelentenek a pusztító árvizek ellen.

Dunavecse jelentős irodalomtörténeti emlékhely. Itt éltek Petőfi Sándor szülei 1841–44 között. Az akkor bérelt mészárszék („A Kis-lak”) még ma is áll az eredeti helyén és mint helytörténeti múzeum működik. Áll a „Petőfi Ház” is, melyben vecsei tartózkodásai idején a költő lakott, s a ház tulajdonosának lánya iránt szerelemre lobbant – ezt a szerelmet örökítik meg a „Zsuzsika” versek. Szebbnél-szebb versek születtek Dunavecsén: „Hazámban”, „Füstbement terv”, „Egy estém otthon”, stb. Ebben az időben talált vissza a költő a szüleihez, bár nem itt írta, de ide szól a „Távolból” című verse, mely megzenésítetten ma Dunavecse himnusza. 1945-ben itt hunyt el a méltatlanul elfeledet kiváló népzenegyűjtő, etnográfus, műforditó Vikár Béla, akinek legismertebb műfordítása a „KALEVALA”. Híres szülöttei még Vecsének Jean Tóth festőművész (aki Franciaországban lett ismert) és a világhírű fotóművész, Andre Kertész.

Nagyszerű vízitúra- és vízi sportolási lehetőséget biztosít a Duna. Remek barangolóhely a vadregényes Duna-part (sajnos, a vízszabályozási „védművek” eltakarják a Dunát). Horgászási lehetőség van a Dunán kívül a Fűzvölgyi-csatornán és a Maloméren. A sok, szép emlékművekkel díszített park, a közeli Duna-part kiváló pihenési lehetőséget biztosít az átutazóknak.

Jelentős ünnepeink:

 • „Kalevala-nap” – megemlékezés Vikár Bélára (február utolsó péntekje)
 • „Március Idusa” – többnapos kulturális rendezvénysorozat (falunapok), március 15-éhez és Petőfi Sándorhoz kapcsoltan
 • „Vecsei Majális” (május 1.) – politikamentes rendezvény
 • Hídi - Vásár és Fesztivál (június utolsó szombatja) Duna - parti népünnepély
 • „Szent István Nap” (augusztus 20.) – műsoros megemlékezés az államalapításról
 • „Szeptember Végén” (szeptember utolsó péntekje) – irodalmi est, tisztelgés Petőfi Sándor előtt
 • "Megemlékezés az Aradi Vértanúkra" (október 6.) - gyertyagyújtással egybekötött megemlékezés
 • "Megemlékezés nemzeti ünnepünkről" (október 23.) - ünnepi megemlékezés
 • "Városi Karácsony" (december adventi vasárnapjai, és szentestét megelőző nap) - Adventi gyertyagyújtás, és közös karácsonyfa állítás, díszítés.
   

Fejlett közműhálózatunk, jó megközelíthetőségünk, közelségünk Budapesthez és a Duna-híd (Dunavecse–Dunaújváros) kedvező lehetőség a beruházóknak. A Duna-part, az élővizek, emlékhelyek kellemes pihenést biztosítanak a horgászni, üdülni vágyóknak. A település lakóinak nagy örömére, 2004. július 1-jével Dunavecse visszakapta a városi rangot, amelyről szóló okiratot Mádl Ferenc köztársasági elnök adta át Kovács Péter polgármesternek, 2004. szeptember 4-én. A Vecsére érkezőt az alábbi tábla fogadja: „Isten hozta Dunavecsén” és búcsúztatja: „Újra gyere, vár Dunavecse”.