Látványosságok
 

A II. világháború és az 1956-os forradalom áldozatainak állított emlékmű

A Makovecz Imre tervezte emlékmű a Hősök terének vadgesztenyefákkal körülvett csöndes ligetében helyezkedik el. Öt kb. 60-80 centiméter átmérőjű átlósan kifűrészelt szerfából áll, melyek egy vaskeresztet vesznek körül, azt nem engedik eldőlni. A kereszt füves domborulat közepébe van szúrva és a körülötte lévő rönkökre támaszkodik. A farönkök befelé néző, fűrészelt oldalára vannak az áldozatok nevei - évszám szerint csoportosítva - beleégetve. A földből kiálló rész magassága 2,5-3-3,5 méter. Az emlékmű avatása 1991. október 23-án történt.


Faun szobor

A szobrot Boldogfai Farkas Sándor szobrászművész készítette, és 1968 óta díszíti városunkat. Faunus a "jóakaró", az egyik legrégibb és legnépszerűbb római mitológiai isten. Eredetileg a termékenység istene, az erdők és főleg a nyájak védelmezője a farkasokkal szemben. Legfőbb hivatása az, hogy a rossz szellemeket távol tartja, illetve kiűzi az emberekből. Későbbiekben a görög Pán istennel azonosították. Szarvakkal kecskelábakkal ábrázolták. A szobor dr. Kolozs Gergely szervezőmunkájának eredményeként került a város tulajdonába, s eredeti helyére a Szakorvosi Rendelőintézet mellé. Mostani helyére a Millecentenáriumi Emlékparkba 1996. augusztus 20-án került.

 

Hősök szobra (Honvéd hősi emlékmű)

Az I. világháború 192 vecsei hősi halottjainak emlékére emelt szobor az egykori templom helyén áll. 1926-ban a Hősök szobrára kiírt pályázatra kiváló művészek küldtek be pályamunkát; a bírálóbizottság helybeli művésznek, Weisze Bélának ítélte oda a pálmát, s a képviselőtestület február 17-én tartott ülésén ezt jóvá is hagyta. A szobor avatása 1930. október 6-án volt. A szobor egy trombitás honvédet örökít meg, talapzatán, a koronás címer alatt MINDENT A HAZÁÉRT 1914-1918 felirat olvasható, három oldalán pedig a hősök nevei vannak felvésve. 1948-ban ünnepélyes keretek között emléktáblát helyeztek el rajta:

"E szobor helyén állott egykor a kis lak a
nagy Duna mentében, melyben Petőfi szülei
laktak 1840-44-ig."

 

 

 

 

Petőfi szobor

A Petőfi téren áll Petőfi Sándor egész alakos bronz szobra, melynek felavatására 2007. március 15.-én került sor. A Szűts Tamás által készített alkotás a XIX. század egyik legnagyobb költőjének és a vecsei múltnak állít emléket.

Előtte kőoszlopra helyezett bronz szoborportré állt itt, amelyet 1948-ban készített Szandai Sándor szobrász.
A mellszobor 180 cm magas faragott hasábkőből emelt talapzaton van elhelyezve, elölnézeti felületén Petőfi felirattal és a Kossuth címer díszített változatával. A régebbi szobor a Petőfi Sándor Általános Iskola elé került áthelyezésre.

 

 

További képek a képgyűjteményünkben találhatók!