Böngészőkről…

Webböngészőnek – vagy röviden böngészőnek – nevezzük azokat a szoftvereket, amelyekkel az interneten található tartalmakat – többnyire honlapokat, weblapokat – tekinthetünk meg, illetőleg az azokon keresztül elérhető szolgáltatásokat használhatjuk. Manapság már nincs számottevő különbség az egyes böngészők között, inkább csak apróságok, így akármelyik modern böngészőt használhatja.

Vizsgálataink alapján, az Ön által jelenleg használt böngésző megfelelőnek tűnik, elvileg honlapunk megjelenésével, működésével nem lesz probléma. Természetesen, ettől függetlenül válthat másik böngészőre (akár a jelenleg használt böngészője újabb változatára – ha van). A legfrisebb változatra történő váltás mellett szól az is, hogy az időközben felfedezett biztonsági réseket, hibákat – nagy valószínűség szerint – már javították.

Döntését megkönnyítendő, összeállítottunk egy listát rövid leírással a legelterjedtebb böngészőkről. A választás az Öné, nem célunk és nem is szeretnénk semelyik böngésző mellett vagy ellen agitálni. A listánk összeállításában a böngészők elterjedtsége vezérelt (a felsorolás sorrendje véletlenszerűen változik – nem böngészők közötti abszolút rangsor, sem pozitív, sem negatív értelemben).

Microsoft Internet Explorer

Az Internet Explorer (IE) a Microsoft cég böngészője, a Windows-okkal automatikusan megkapjuk (ugyan történt próbálkozás IE nélküli Windows-ok forgalomba hozatalára – főleg EU-s nyomásra –, de nem különösebben ért el sikereket, a felhasználóknak nem kellett), ezért a legelterjedtebb böngésző. Sokaknak az a véleménye erről a böngészőről, hogy nem szabvány-követő. Ez régebben igaz is lehetett, de mára már sokat fejlődött mind ebben, mind biztonság tekintetében, a 8-as verziótól kezdve nyugodt szívvel ajánljuk a használatát.

Adatok:

Google Chrome

A Google cég által készített és felügyelt, ingyenes – és szintén nyílt forrású – böngésző, a Chrome, még egészen „fiatal” a társaihoz képest. Persze, ez semmit nem von le az értékéből. A – készítőjének stílusához híven – puritán kinézete és alapszintű funkcionalitása (ami, természetesen, változtatható és bővíthető) mellett, a leggyorsabb böngésző (habár vannak, akik vitatják ezt, az Opera javára). Folyamatosan, egyre több platformra elkészítik (sőt, létezik egy, a közösség által felügyelt változata: Chromium), a 4-es változattól ajánljuk.

Honlap: http://www.google.hu/chrome?hl=hu
Aktuális verzió: loading
Platform: Windows, Linux, Mac OS X

Adatok:

Mozilla Firefox

A Mozilla Alapítvány gondozásában jelenik meg a Firefox (FF), az Internet Explorer után a második legnépszerűbb böngésző (sok országban vetekedik az elterjedtsége az IE-rel, sőt, néhol meg is előzi). Ez a – teljesen ingyenes, nyílt forráskódú – böngésző a végletekig testreszabható mind kinézetét, mind funkcionalitását tekintve, a köré szerveződött közösségnek köszönhetően. Számos kiegészítés teszi nem csak a felhasználók, hanem a fejlesztők egyik kedvenc eszközévé. Szinte minden létező platformra elkészítették, a 3.5-ös változattól kezdve ajánljuk.

Honlap: http://www.mozilla-europe.org/hu/firefox/
Aktuális verzió: loading
Platform: Windows, Linux, Mac OS X

Adatok:

Konqueror

A Konqueror egy kicsit „kakukktojás” a jelen böngészők között: egyrészt, nem önálló szoftver, hanem a KDE (egy grafikus felhasználói felület, ablak-kezelő rendszer, eredetileg Kool/K Desktop Environment, ma már KDE Software Compilation) szerves része; másrészt nem csak kimondottan webböngésző, hanem fájl- valamint dokumentum-kezelő és -nézegető is egyben. Azonban elterjedtsége folytán (a Linuxos világban) itt a helye. Amennyiben Linuxot használ, azon dolgozik, nyugodt szívvel ajánljuk.

Honlap: http://www.konqueror.org/
Aktuális verzió: loading
Platform: Linux

Adatok:

Opera

Az Opera Software cég böngészője az Opera. Elterjedtségben elmarad a nagy „riválisok” (IE, FF, sőt, egyre inkább a Chrome is) mögött deszktop vonalon (mobil platformokon – PDA-k, mobiltelefonok – piacvezető szerepet tölt be), azonban újszerű, innovatív megoldásai, sebessége, valamint a szinte teljes mértékű szabvány-támogatása érdemessé tehetik a kipróbálásra. Nem csak böngésző, hanem kiterjedt internetes alkalmazás: levelező klienst, hírolvasót, címjegyzéket, IRC-klienst, BitTorrent-klienst, stb. is tartalmaz. A 9.50-es változattól ajánljuk.

Honlap: http://www.opera.com/
Aktuális verzió: loading
Platform: Windows, Linux, Mac OS X

Adatok:

Apple Safari

A Safari az Apple cég böngészője, amit eredetileg csak a saját operációs rendszerére (Mac OS X) készített el, azonban 2007 júniusa-júliusa (a 3.0 verzió) óta már Windows-on is elérhető. Az oldalak megjelenítéséért felelős rendszere („motorja”) a Konqueror böngészőmotorjának átírt változata, ezt használja a Chrome is (így, megjelenítés terén, nincs nagy különbség közte és a Chrome között). Az egyik „legdizájnosabb” böngészőnek tartják, a 4-es verziótól ajánljuk.

Honlap: http://www.apple.com/safari/
Aktuális verzió: loading
Platform: Windows, Mac OS X

Adatok: